Dierenkliniek Enschedesestraat Dierenkliniek Enschedesestraat
 Enschedesestraat 196
 7552 CL Hengelo
 tel. 074-2420938

Openingstijden: ma. t/m vr. 9:00u. - 18:30u.
 Behandeling volgens afspraak

castratie en sterilisatie

Castratie en sterilisatie.

De operaties die wij het meest uitvoeren in de praktijk zijn de castraties en sterilisaties.

Bijna alle katers en poezen worden gecastreerd en gesteriliseerd De mooiste leeftijd daarvoor is als ze net volwassen zijn, zo rond de 7 maanden. Ze zijn dan mooi uitgegroeid en sterk genoeg om de operatie te ondergaan.

Waarom een kater castreren?

De meeste ongecastreerde katers zijn als ze volwassen zijn niet prettig als huisgenoot. Ze hebben een enorme drang tot weglopen en als ze niet naar buiten kunnen gaan worden ze binnen heel erg vervelend. Ze gaan enorm stinkende urine in het rond sproeien en terroriseren hun omgeving. Er is wel eens een uitzondering, die jaren lang ongecastreerd prima te houden is, maar de meeste katers zijn echt niet te houden. Een castratie is een kleine ingreep en gebeurt helemaal onder narcose. De kater wordt s morgens gebracht. Van tevoren mag hij een ochtend niet eten. De kater krijgt een spuit om in slaap te vallen waar u bij bent en als hij wakker wordt ligt hij lekker warm in een hokje en heeft hij goedepijnstilling gehad.

Waarom een poes steriliseren?

De belangrijkste reden om een poes te steriliseren is het voorkomen van nog meer nestjes. Er zijn al veel te veel poezen. De asiels zitten er vol mee en er komen er ieder jaar meer. En ook als uw poes niet buitenkomt en dus geen kans loopt ongewenst zwanger te worden is het vaak beter ze te laten steriliseren. Sommige poezen zijn iedere drie weken zeer luidruchtig krols. Sommigen worden mager en kaal. En op oudere leeftijd kunnen ze last krijgen van tumoren aan de melkklieren en baarmoederontsteking. Een sterilisatie van een poes is ook een lichte ingreep. Het is wel een buikoperatie maar door een speciale techniek is het wondje niet groter dan 1 centimeter en heeft de poes er meestal heel weinig last van.

Waarom een reu laten castreren?

De meeste reuen hoeven niet gecastreerd te worden. Een normale goed opgevoede reu is heel goed als huisdier te houden. Soms is echter een reu zo vervelend, aggressief en oversexed dat castratie een goed keus is. Maar van te voren weet je nooit hoe het zal uitpakken. Soms wordt het karakter van een reu er na een castratie niet beter op: humeurig en helemaal gefixeerd op eten of heel erg lui. Wanneer er twijfel is hebben we sinds kort de mogelijkheid een chemische castratie uit te voeren die na en half jaar helemaal is uitgewerkt. U kunt dan zien wat voor invloed een castratie op uw reu zal hebben.

Waarom een teef laten steriliseren?

Wanneer U ons 10 - 15 jaar geleden had gevraagd: Moet ik mijn teefje laten steriliseren of niet? hadden we volmondig ja geantwoord. Er waren zoveel honden die op oudere leeftijd, zo op een jaar of 9, baarmoederontsteking kregen en tumoren van de melkklieren. Dit was met een sterilisatie voor de tweede loopsheid helemaal te voorkomen. Maar nu, zoveel jaren verder, met zoveel honden die gesteriliseerd zijn, is de juichstemming toch wat gedaald. Inderdaad, baarmoederontsteking en mamatumoren komen minder voor en dat is natuurlijk geweldig. Maar er zijn ook een paar nadelen. Sommige honden worden echt heel erg dik. En dan is het wel heel gemakkelijk om te zeggen "'dan geef je ze maar wat minder". Die honden lopen echt de hele dag met honger rond en dat is heel vervelend. Sommige honden krijgen een lelijke moeilijk te verzorgen vacht. En nog vervelender: Sommige (vooral grote) honden worden incontinent. Eerst dacht men dat er verband bestond tussen een gecoupeerde staart en incontinentie, maar daar is men van terug gekomen. Ook lijkt het niet uit te maken of alleen de eierstokken worden weggehaald of ook de baarmoeder. Meestal is dat ook wel weer goed te behandelen met medicijnen, maar een enkele keer is het zo erg, dat het hun uiteindelijk fataal wordt. En dat is natuurlijk vreselijk.

Redenen genoeg om voor iedere hond individueel te bekijken wat voor haar het beste is. Dat hangt af van haar thuissituatie, haar grootte en ras, haar karakter en haar gezondheidstoestand.

Sterilisatie van een teefje gaat bij op de traditionele manier, dus niet met endoscopie. Zoals u op de foto kan zien lukt het ons vaak de operatie door een zeer klein wondje ter hoogte van de navel uit te voeren. Dan is de winst van een endoscopische techniek dus 0,0, want daar zijn 3 van dat soort wondjes nodig en bij ons maar 1!

Laika gaat met de brancard naar de hondenopname. Ze is hier nog diep in slaap.

En dit is Laika een paar uur na de operatie. Ze gaat weer lopend naar huis.

MAICO EN DAISY Het baasje van de kater Maico van 7 maanden oud mooi op tijd la ten castreren omdat ze ook nog een poesje had van ondgeveer 6 maanden. Tenminste: dat dacht ze. De dag na zijn operatie voelde Maico zich al weer opperbest. Hij en Daisy waren zo leuk samen aan het spelen dat het baasje dat even op de foto wilde zetten. Maar toen ze wilde afdrukken waren ze plotseling iets heel anders aan het doen.

Natuurlijk doen poezen en katers dat al zolang de wereld bestaat, alleen is het wel heel toevallig dat er net iemand met een camera in aanslag bij zit. Als de dagen gaan lengen worden de hormonen van jonge poezen aktief en zo rond het half jaar kun je de eerste krolsheid verwachten. En katers blijven na hun castratie nog wel enkele weken vruchtbaar. Dus er zat niks anders op om Daisy maar zo snel mogelijk te laten steriliseren.

En daar was Daisy dan. Eerst krijgt ze een injectie om in slaap te vallen, dan wordt ze geschoren en gewassen en wordt ze aangeloten op de gasnarcose-apparatuur. De operatie wordt uitgevoerd door de navel en de wond is nog geen centimeter groot.

Dit is een van de eierstokjes die we gaan verwijderen. Bij Daisy bleken er 6 geovuleerde eitjes op te zitten. Dat waren dus misschien wel 6 jonge poesjes geworden.

1 hechtinkje op de wond is voldoende. Omdat zo'n klein wondje heel snel geneest hoeft de poes geen kapje op en mag ze de zelfde dag weer naar huis

In een verwarmd hokje in de kattenopname kan Daisy rustig bijkomen. En dan weer gauw naar huis, naar haar katervriendje Maico.